Σάββατο, 21 Απριλίου 2018
MenuMenuMenuMenu

 

ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ερμηνεία: ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ
Δισκογραφική Εταιρία: LEGEND
 
Μη διαθέσιμη τιμή
Μη διαθέσιμο προϊόν
Διαθεσιμότητα: Εξαντλημένο

Περιγραφή

«Για μας η μαγεία της Σμύρνης έχει και μια ιστορική έννοια. Είναι ο τρόπος που κάποιο ειδικό κύτταρο των προγόνων μας επωάζεται μυστικά και επανεμφανίζεται ξαφνικά μέσα στον καθένα μας. Στην ελληνική μουσική δε, μετεμψυχώνεται κυριολεκτικά και παρουσιάζεται πανηγυρικά κάθε 20 με 30χρόνια, χαρίζοντας στο ελληνικό μουσικό ιδίωμα την «ανεξήγητη» του αιωνιότητα. Αυτή την αρχέγονη ελληνικότητα την άκουσα λόγου χάρην να μετεμψυχώνεται στην τόσο μοντέρνα φωνή της Φωτεινής Δάρρα, τη διάβασα στο ποίημα «Στάλσιμο» του Διονύση Καψάλη, στους στίχους του Κώστα Φασουλά και του Ηλία Κατσούλη, ειδικά γραμμένους γι' αυτή τη σειρά. Για μας λοιπόν οι συμπαθείς «Μάγισσες της Σμύρνης» είναι οι θεματοφύλακες της μυστικής συνταγής του φίλτρου της αιωνιότητας. Διόλου δεν
εκπλήσει λοιπόν η επιτυχία τους»

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Η μουσική και τα τραγούδια από τη πετυχημένη σειρά του ΜΕGΑ «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» - μεταφορά του best seller της Μάρας Μεϊμαρίδη από τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη - παρουσιάζονται τώρα σε cd από την ΜΒΙ. Μουσικοί δημιουργοί είναι ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και η τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα με την οποία συνεργάζεται «τηλεοπτικά» ξανά μετά τις σειρές «Φεύγα» και «Λένη». Στον τομέα του λόγου δημιουργοί είναι οι Διονύσης Καψάλης, Κώστας Φασουλάς και Ηλίας Κατσούλης που υπογράφουν τους στίχους των τραγουδιών.
Ακολουθώντας το σενάριο, η μουσική της σειράς επιχειρεί να συνδιάσει τις δύο διαφορετικές εποχές που εκτυλίσσεται η πλοκή του. Προβάλλεται διαρκώς μέσα στο χρόνο το ελληνικό τραγούδι, μία στο ιδίωμα του 1900 έως 1922 και μία σε αυτό του παρόντος χρόνου.
Ακριβώς δηλαδή όπως «μετεμψυχώνονται» οι χαρακτήρες και μιλούν μεταξύ τους από διαφορετικές εποχές, έτσι και τα σύγχρονα τραγούδια συνομιλούν με τα αντίστοιχα Σμυρναίικα των αρχών του 1900.
Το ίδιο και οι «μαγικές» μουσικές υποκρούσεις, πότε χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά όργανα και πότε τα σύγχρονα κινηματογραφικά μουσικά «όπλα», ανάλογα με τον ιστορικό χρόνο που εκτυλίσσεται η σκηνή.
Επειδή όμως αναφερόμαστε στη Σμύρνη, μέσα από τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πόλης, είναι δεδομένη και η συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης.
Εντέλει, όπως οι εποχές έτσι και οι πολιτισμοί αναμειγνύονται δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα που αποτελεί την μυστική συνταγή του μαγικού φίλτρου της μουσικής της σειράς.

Πληροφορίες

Format: 1 CD
Τραγούδια:

01. Στάλσιμο
02. Τοιχογραφία (ορχηστρικό)
03. Αγάπη φόνισσα
04. Κοκαργιαλί (ορχηστρικό)
05. Αττάρτη (ορχηστρικό)
06. Το γιαβρί (Το τσιφτετέλι της Κατίνας)
07. Στην αγορά (ορχηστρικό)
08. Στρόβιλος (ορχηστρικό)
09. Αγάπες που μ' ανάθρεψαν
10. Διονυσιακό (ορχηστρικό)
11. Οι μπαξέδες (ορχηστρικό)
12. Χασαποσέρβικο (ορχηστρικό)
13. Ζεϊμπέκικο σεκλέτι (ορχηστρικό)
14. Με φτερά μεταξωτά
15. Σύνθεση παλαιού και νέου κόσμου (ορχηστρικό)
16. Αγάπες που μ' ανάθρεψαν (ορχηστρικό)
17. Καππαδοκία (ορχηστρικό)
18. Το γιαβρί (ορχηστρικό)
19. Μεταμορφώσεις (ορχηστρικό)
20. Τα λόγια ήσαν της θάλασσας
21. Στάλσιμο (ορχηστρικό)

Γράψτε τη δική σας κριτική

Η βαθμολογία σας *
 
 
 
Search for:


Ξέχασα τον κωδικό μου